Judášovo ucho - liečivá pochúťka

Publikované 11.09.2013

  • Judášovo ucho - liečivá pochúťka

Judášovo ucho čiže uchovec bazový (Auricularia auricula-judae; syn.: Hirneola auricula-judae) patrí medzi jedlé, navyše aj liečivé huby. Svoje meno si vyslúžila vďaka vzhľadu pripomínajúcemu ľudské ucho. Prídomok "Judášovo" má pôvod v povesti, podľa ktorej bola táto huba prvýkrát nájdená na strome, na ktorom sa obesil Judáš.

 

 

 

 

 

Vzhľad

 

Plodnice uchovca sú pomerne nápadné a nedajú sa pomýliť s inými druhmi. Patrí medzi drevokazné huby. Môžete ho nájsť teda na starých odumretých kmeňoch a pňoch. Najčastejšie sa vyskytuje na čiernej baze, môžete ju však nájsť aj na iných listnáčoch (javor, buk, vŕba).


Plodnice môžu byť v rôznych odtieňoch hnedej farby, od takmer krémovo po hnedočervenú. Majú miskovitý poprehýbaný tvar, veľké sú asi 2-12 cm. Najvýraznejším poznávacím znakom je však ich konzistencia, ktorá pripomína rôsol alebo chrupavku, na dotyk sa takmer zdá živá.

 

 

Liečivé účinky

 

Judášovo uchoJudášovo ucho obsahuje množstvodôležitých prvkov (vápnik, draslík, horčík a ďalšie) a antioxidanty.


Napomáha k zlepšeniu kvality vlasov a nechtov a má pozitívne účinky na pleť. Zvyšuje schopnosť tela čistiť krv a odolávať infekciám. Tiež ide o vhodný doplnok stravy pri rekonvalescencii.


Uchovec je možné použiť pri výrobe obkladov na zápaly a na liečenie hemoroidov. Pri aplikácii na pleť pomáha v boji proti vráskam.


Vnútorne sa užíva pre zlepšenie funkcie tráviaceho traktu, pri žalúdočných ťažkostiach a k zníženiu tlaku. Vďaka priaznivému pôsobeniu na cievy pomáha predchádzať infarktu, kôrnateniu ciev a trombóze.

 

 

Pestovanie judášovho ucha

 

Judášovo ucho je možné pomerne ľahko pestovať aj doma. Vhodné je k tomu nejakévlhkejšie, teplé miesto, ideálne parenisko alebo fóliovník. Je však možné pestovať uchovec aj v byte, napríklad v starom akváriu. Huby pre svoj rast nepotrebujú svetlo. Zberať sa môžu celoročne, vo voľnej prírode plodia hlavne na jeseň alebo v zime, pokiaľ je mierna. Doma pestované huby bývajú spravidla značne väčšie.


K úspešnému pestovaniu potrebujete zdravú sadbu a substrát, v ktorom budete pestovať. Ten si môžete buď kúpiť, alebo vytvoriť doma sami. Sú vlastne tri možnosti - použiť staré konáre alebo kmene bazy (vyvŕtajú sa do nich diery, naplnia sa sadivom a zalejú voskom), substrát zo slamy a substrát z pilín.


Substráty sa po namiešaní uzavrú do sáčkov a sterilizujú varom po dobu najmenej jednej hodiny. Potom po vychladnutí môžete k substrátu pridať sadivo. Substrát je potrebné udržiavať vlhký a urobiť otvory do sáčkov, z ktorých budú vyrastať plodnice.

 

Pilinový substrát: K pilinám z listnatých stromov primiešajte asi 10% otrúb a trochu mletého vápenca. 

 

Slamový substrát: drvenú slamu zmiešajte s trochou pilín alebo kukuričných vretien.

 

Huba začína plodiť zhruba po mesiaci pestovania, niekedy aj skôr. Plodnice sa zbierajú priebežne. Môžu sa spracovávať čerstvé alebo sa sušia.

 

 

Miesto výskytu judášovho ucha

 

 

Judášovo ucho v kuchyni

 

Táto huba je veľmi obľúbená najmä v čínskej kuchyni, ozvláštniť však môže aj veľa iných jedál. Sušené huby treba 20 minút povariť, čersvým stačí kratšia doba, obidva typy je však dobré nechať aspoň 1 hodinu stáť v studenej vode. Vývar možno použiť pri príprave omáčok alebo ako čaj. Sušením huba získa čiernu farbu, čo môžete pri príprave jedál využiť na vytvorenie kontrastu.


Judášovo ucho možno použiť pri príprave mäsa a zeleniny, vhodné je tiež do polievok,omáčok a rizota. Na dve porcie jedla sa odporúča jedna plná hrsť plodníc.

 

Polievka s Judášovým uchom

Budeme potrebovať 0,5 l kuracieho vývaru, 100 g čínskej kapusty, 4 g sušeného Judášovho ucha, 2 vajcia, vegetu, soľ.


Judášovo ucho dopredu necháme namočiť - hodinu vopred prelejeme horúcou vodou a necháme nasávať. Potom ich nakrájame na drobné rezančeky, rovnako ako čínsku kapustu. Oboje povaríme vo vývare. Ku koncu pridáme vajcia, vegetu a soľ.

 

Sušenie judášovho uchaKuracie mäso na ázijský spôsob

Budeme potrebovať kuracie mäso, sójovú omáčku, cibuľu, Judášovo ucho, bambusové výhonky, vývar alebo bujón. 

 

Nadrobno nakrájané kúsky kuracieho mäsa opečieme na panvici. Pridáme k nim sójovú omáčku a prípadne ďalšie korenie podľa chuti. Judášovo ucho (opäť dopredu namočené alebo povarené) a cibuľu tiež nakrájame a spolu s bambusovými výhonkami pridáme k mäsu. Podlejeme vývarom alebo vodou s bujónom. Nechajte krátko prejsť varom a je hotovo. Podávame s ryžou.

 

Zelerový šalát s Judášovým uchom

Budeme potrebovať 400 g zeleru, 50 g Judášovho ucha, 50 g papriky, šťavu z citrónu, bobkový list, cukor, ocot, červený olej a soľ.


Zeler ošúpte a nakrájajte na kocky. Vložte do osolenej vody spolu s 2 bobkovými listami a citonovou šťavou. Judášovo ucho opäť dopredu nechajte nasať vodu a krátko povarte. Spolu so sparenými paprikami nakrájame aj Judášovo ucho na tenké rezance. Necháme vychladnúť a všetko zmiešame. Podľa chuti pridáme ocot, soľ, cukor a červený olej, môžeme pridať aj malé množstvo zelerového vývaru.

  • Nachádzate sa v sekcii
  • Houby




Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

KOMENTÁRE

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Pridať komentár

Košík  

Žiadne produkty

0,00 Kč Poštovné
0,00 Kč Spolu

Košík Pokladňa