Publikované 02.01.2014
Každá žena rada dostáva kvety, ale aby sa z nich mohla tešiť ešte dlho po obdarovaní, je potrebné riadiť sa niekoľkými zásadami.
Rezané kvety dlho krásne nevydržia, pretože rýchlo vädnú. Tento proces sa však dá čiastočne spomaliť. Stačí sa riadiť niekoľkými zásadami a kvety vám vo váze vydržia o niečo dlhšie - krásne a svieže.
Rezané kytice nejaký čas bez vody vydržia, avšak ten čas by nemal byť dlhší ako 1 hodina. Pre dlhší prevoz je vhodné teda zvoliť alternatívny druh závlahy.
V lepších kvetinárstvach dostanete malé ampulky naplnené vodou, ktoré sa navliekajú na stonky kvetov. Ako závlahu počas prevozu je možné použiť tkaninu, ktorá vodu nasaje a kvetinu po určitý čas udržuje vlhkú.
V mrazivých dňoch si potom kvetinu nechajte zabaliť do papiera, najlepšie v dvoch vrstvách, aby vám kvetina zbytočne nenamrzla.
Ihneď po príchode domov vložte kvetinu do vlažnej vody. Pod tečúcim prúdom vody zrežte stonky šikmo, približne v uhle 45 stupňov. Pod vodou sa odporúča preto, lebo k rezu na stonke sa nedostane vzduch a rastlina tak ľahšie nasaje vodu. Rastlina sa tiež ľahšie prispôsobí vnútornej teplote.
Hneď po príchode domov zrežte stonky a vložte kvetinu do vlažnej vody. Kytica sa lepšie prispôsobí vnútornej teplote.
Váza, do ktorej kvety vkladáte by mala byť vždy čistá. Prípadné nečistoty by mohli spôsobiť vznik kalov a množenie baktérií. Vázu alebo nádobu na kvety naplňte do jednej tretiny vlažnou vodou. Ak sa v nej vytvorili bubliny, nechajte ju chvíľu odstáť.
Ešte pred vložením kytice do vody zbavte stonky všetkých lístkov, ktoré by siahali pod vodnú hladinu v nádobe. Ak by zostali vo vode, začali by sa v nej rozkladať. Do vody nasypte výživu, ktorú ste dostali v kvetinárstve spoločne s kvetinou.
Teraz môžete vložiť kvetinu do vázy. Stonka nemusí byť ponorená celá, stačí približne 4 cm.
Vázu s kvetinou umiestnite na poloslnečné miesto. Vnútorná teplota by potom mala byť okolo 20 stupňov Celzia a bez veľkých výkyvov teplôt. Čo veľmi škodí kvetinám je prievan, preto na neho pozor!
Vodu kvetinám vymieňajte najlepšie obdeň, baktérie tak nemajú šancu škodiť. Čerstvosť potom tiež predĺžite ďalším šikmým zrezávaním stoniek.
Rady a tipy
KOMENTÁRE