Bazalka

Publikované 07.08.2013

  • Bazalka

Bazalka Pravá - Ocimum basilicum je jednoročná bylinka z rodiny Lamiaceae. Je pestovaná ako aromatická rastlina, najmä ako korenie. Je základom korenie Pesto a symbolom talianskeho kuchyne.
Dorastá do výšky okolo 20-60 cm a má vajcovitý-kopijovité listy. Môžu byť svetlo aj tmavo zelené, niektoré odrody majú aj fialové listy. Vytvára drobné biele kvety. Svoj pôvod má pravdepodobne v Iráne alebo Indii a do Európy sa dostala cez blízky východ. Svoj názov dnešný názov dostala roku 1753 v Grécku. Postupne sa rozšírila cez Európu aj do Ameriky a stávala sa čoraz viac obľúbenou bylinou. V Indii je bazalka dokonca posvätná a nesmie sa využívať na varenie! Vystupuje tu ako bylina Vyshny, ochranca svetla a Krishna, záchranca svetla.




 

bazalka

bazalka

 

► Odrody bazalky s malými listami vonia intenzívne aromatockou vôňou s nádychom citrusu. Často sa pridáva do polievok alebo omáčok. Napr. Ohře, Genovesse
► Odrody s väčšími listami pripomínajú vôňou jasmín, sladké drievko a citrón. Tieto druhy dosahujú zvyčajne len asi 10 cm výšky. Bazalka Mix
► Odrody s fialovými listami sú sladko voňajúce s jemne pikantnou chuťou.
Ideálne do čerstvých šalátov. Napr. Red Rubin
► Thaiská bazalka pripomína skôr mätu alebo klinček. V kombinácii s plodmi mora sa hodí do exotických polievok. Budhisté, najmä v Thaiský, pestujú túto bazalku blízkosti chrámov. Považujú ju potom za svätú.

Pre pestovanie bazalky je ideálne teplé, slnečné, stredomorské podnebie. V miernom pásme, teda aj u nás, sa pestuje ako letnička v črepníkoch a v záhonoch. Vyžaduje asi 5 hodín slnečného svitu denne, čo nie je veľa. V našich podmienkach sa môže pestovať ako náhle teplota neklesá pod 10 ° C. Rastlina preferuje dobre odvodnene pôdy, chránené pred vetrom. Listy sa zberajú zvyčajne v júli až v auguste. Konzumujú sa buď čerstvé alebo sa môžu dať zmraziť. Pred zmrazením je lepšie bazalku nasekať.


bazalkabazalka


Bazalka sa najčastejšie pridáva do šalátov s paradajkami, cuketou alebo šalátov zelených. Ďalej s kuracím mäsom, cesnakom, cestovinami, olivovým olejom a konzumuje sa výlučne čerstvá. Varenie totiž ničí jej výraznú aromatickú vôňu. Bazalka sa hodí miešať najmä s petržlenom, tymianom a rozmarínom.
Pesto (Liguria) - je tradičný recept zo severo-zápední Taliansko. Spoločne s olivovým olejom, parmezánom, pipiovými oriešky a cesnakom sa pridáva do smotanovej omáčky. Tou sa polievajú tradičné talianske cestoviny.

Vo farmácii sa využívajú vrcholky kvetov a listy na problémy s nadúvaním a trávením. Bazalka je účinný liek proti kŕčom tráviaceho traktu, lieči aj šeroslepotu. Obsahuje látky odpudzujúce komárov.
Používa sa ako základ olejov vo farmácii a tiež v nápojoch. Éterické látky bazalky sú složením podobné ako má eukalyptol alebo eugenol.

V niektorých častiach Afriky využívajú bazalku k odvráteniu nešťastia. V stredoveku bola v Európe súčasťou čarodejníctva. V staroveku bola považovaná za kráľovskú bylinu.
Bazalka určite patrí do každej doby a taktiež do každej kuchyne.

Osivo - bazalky zelené, červené i mix odrôd





Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

KOMENTÁRE

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Pridať komentár

Košík  

Žiadne produkty

0,00 Kč Poštovné
0,00 Kč Spolu

Košík Pokladňa