Zelený jačmeň a rastlinné klíčky: Prečistenie a nová energia

Publikované 03.04.2017

  • Zelený jačmeň a rastlinné klíčky: Prečistenie a nová energia

Vianoce ako aj novoročné oslavy sú už dávno za nami a vám zostalo okrem príjemných spomienok aj pár kíl navyše? Premýšľate ako sa znovu dostanete do formy a prečistite svoje telo zaťažené sladkosťami a alkoholom? Rozhliadnite sa  a nájdite  zelené dary, ktoré pre vás príroda nachystala.

Sila, ktorou si klíčiace semienko prerazí cestu napríklad cez kamene, môže poslúžiť aj vám. V čerstvo vyklíčených rastlinkách sa skrýva celý rad významných živín, ktoré vám pomôžu zase sa cítiť dobre.


Zelený jačmeň dodá energiu a vitalitu

Zelený jačmeň sa právom radí medzi tzv. superpotraviny. Nejde o nejaké zelené zrnká jačmeňa, ale o mladé lístky tejto trávy, ktoré sa zbierajú vo chvíli, keď dosiahnu veľkosť maximálne 25cm. Aby sme však boli ešte presnejší, pod označením zelený jačmeň je v obchodoch prístupná na prášok usušená šťava z týchto lístkov...

Výživová hodnota zeleného jačmeňa je skutočne pozoruhodná. Približne rovnako bohatý zoznam obsiahnutých vitamínov a minerálov nájdete jedine v príbalovom letáku multivitamínových preparátov. A tým to nekončí. Výpočet ďalej pokračuje množstvom esenciálnych aminokyselín a kvalitných bielkovín. Zelený jačmeň pôsobí ako antioxidant. Pomáha aj s odstránením ťažkých kovov a chemických látok z organizmu, preto je obľúbeným prostriedkom na prečistenie tela.

Prípravu nápoja zo zeleného jačmeňa zvládne pripraviť každý. Jednu až dve lyžičky zeleného prášku jednoducho rozmiešate v pohári vody, džúsu alebo čaju. Túto vitamínovú špecialitu si môžete dopriať dvakrát denne najlepšie pred jedlom. Tekutina použitá na prípravu nápoja nemusí byť studená, ale nesmie byť teplejšia ako 40 °C, aby nedochádzalo k zničeniu cenných enzýmov.

Vypestujte si najčerstvejšie zeleninu počas zimy a na jar: Skúste rastlinné klíčky

Domáce klíčenie nie je žiadna veda. Možno sa vám  to zdá na prvý pohľad zložité, ale naozaj sa nie je čoho obávať. Semienka vám nemusia klíčiť len na záhone; doma to ide oveľa ľahšie. Veľmi spoľahlivo vyklíčia napríklad mungo fazuľa alebo šošovica. Odporúčame vyskúšať aj ďalšie druhy semienok ako je lucerna (alfalfa), žerucha, roketa, slnečnica alebo lunja.

Klíčky plné vitamínov, minerálov, chlorofylu, enzýmov a prospešnej vlákniny. Pridať ich môžeš ku každému jedlu, sú chrumkavé a chutné. Práve v zime a na jar, keď vám záhradka čerstvú zeleninu neposkytne, sú klíčky ideálnou náhradou. Hoci sa dajú aj tepelne upraviť, jedzte ich predovšetkým surové, nech sa neochudobníte o to najzdravšie, čo vám ponúkajú.

V našom e-shope www.pestik.cz nájdete  misku na klíčenie, s ktorou pôjde klíčenie skoro samé. Miska má tri poschodia, čím umožňuje klíčenie rôznych druhov semienok súčasne. Balenie obsahuje aj spodnú zbernú misku určenú na vodu a hornú pokrievku. Pri polievaní semienok nemusíte misku vôbec rozoberať. Stačí len odklopiť pokrievku a vodu naliať do hornej misky. Voda postupne vďaka ventilom pretečie do dvoch zostávajúcich misiek, kde poskytne vzchádzajúcim semienkam dostatok vlahy a osvieženia. Prebytočná voda sa zhromaždí v zbernej miske, ktorú treba priebežne vylievať. Môžete nechať  semienka klíčiť vo všetkých troch poschodiach súčasne alebo trebárs použiť len jedno poschodie.

Samotný postup klíčenia je jednoduchý. Semienka najprv namočte na noc do vody. Do rána krásne napučia a môžete sa pustiť do diela. Prepláchnite ich čistou vodou a rovnomerne ich rozprestrite na dno každého z poschodí klíčiacej misky. Nezabudnite semienka zalievať aspoň dvakrát denne a umiestnite ich do miestnosti s priemernou izbovou teplotou.

Naklíčené semienka strukovín a obilnín sa konzumujú obvykle vcelku, keď dĺžka klíčka dosiahne asi pol centimetra a viac; čo nastane po pár dňoch. Druhy semienkok ako je žerucha alebo roketa, okolo ktorých sa pri klíčení vytvorí slizovitý povlak, nechajte narásť o niečo viac,  na konzumáciu sa používajú nožnicami odstrihnuté výhonky; samotné semienka nepoužívajte! Počas klíčenia klíčky ochutnávajte a zbierajte ich vtedy, keď vám budú najviac chutiť. Hotové uskladňujte v chladničke, kde sa vďaka nízkej teplote proces klíčenia zastaví.



Text: Jarmila Bajerová  z tímu www.pestik.cz
Preklad: Lívia Uličianska z tímu www.semena-osiva.sk 

 





Sleduj na Facebooku, Twitteru, Google Plus

Tip: Diskutuj s ostatními ve fóru o pěstování

KOMENTÁRE

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Pridať komentár

Košík  

Žiadne produkty

0,00 Kč Poštovné
0,00 Kč Spolu

Košík Pokladňa