Stévia sladká (12 semien)

Stévia sladká, ľudovo nazývaná sladká tráva, je považovaná za prírodné nekalorické sladidlo. Obsahuje steviosid - látku 300-krát sladšiu ako cukor, vitamíny A, C a z minerálnych látok vápnik, horčík, sodík, zinok a draslík. Jej liečivé účinky využívame na udržiavanie rovnováhy cukru v krvi a pečeni.

Ďalšie podrobnosti

59,50 Kč

produkt od (množstvo) zľava
Stévia sladká (12 semien) 10 -16,99 Kč

Stévia sladká (Stevia rebaudiana)

Stévia sladká, ľudovo nazývaná sladká tráva, je považovaná za prírodné nekalorické sladidlo. Obsahuje steviosid - látku 300-krát sladšiu ako cukor, vitamíny A, C a z minerálnych látok vápnik, horčík, sodík, zinok a draslík. Jej liečivé účinky využívame na udržiavanie rovnováhy cukru v krvi a pečeni. Podporuje dobré trávenie, znižuje pocit pálenia záhy, pomáha bojovať proti obezite a pomáha pri liečbe akné a ekzémov. Preukázateľne pomáha pri únave a pri únavovom syndróme. Pri jej pravidelnom užívaní potláča chuť na sladké a zároveň znižuje túžbu po tabaku a alkoholických nápojoch. V Japonsku je stévia uznaná ako oficiálne sladidlo už 30 rokov. Stévia sladká pochádza z oblasti medzi Paraguajom a Brazíliou, kde rastie v nadmorskej výške približne 200 - 600 m v blate alebo na brehoch riek. V minulosti ju juhoamerickí Indiáni používali ako sladidlo do čaju Yerba maté alebo ňou ochucovali svoje jedlá.
Neskôr vedci pri skúmaní liečivých účinkov stévie prišli na to, že Indiáni z kmeňa Guarani nemajú takmer žiadne zubné kazy. Do Európy sa stévia rozšírila v 16. storočí a dnes ju nájdeme v Japonsku, Kórei, Číne, na Filipínach, v Nemecku, Bulharsku, USA a v ďalších krajinách. Je to viacročná teplomilná rastlina, ktorá vytvára ker pri teplote vyššej ako 9 °C. Rastlina dorastá do výšky 30 - 60 cm. Pestujeme ju od jari do jesene na balkóne alebo v záhrade, kde je chránená pred vetrom. Zvlášť táto odroda stévie má semená s vyššou klíčivosťou. Sladkosť jej listov ovplyvňuje dostatok slnka počas dlhých teplých letných dní, vtedy sú listy až o 50 % sladšie ako inokedy. Stévia prezimujeme na svetlom mieste v byte alebo v zimnej záhrade pri teplote medzi 8 - 14 °C. Pri teplotách 15 - 20 °C rastlinka ďalej rastie a pri teplotách nižších ako 5 °C nadzemná časť rastliny odumrie a jej zvyšok prezimuje v koreňoch. Keď sa rastlinka veľmi rozrastá, ostriháme ju do výšky zhruba 10 - 15 cm. Odstrihnuté listy použijeme ako sladidlo v surovom, zmrazenom alebo v sušenom stave. Listy sušíme na suchom mieste. Najsilnejší sladiaci účinok majú sušené listy, keď sú nadrobno nasekané alebo pomleté. Stéviu používame ako sladidlo do rôznych nápojov, najčastejšie čajov. Do šálky s čajom pridáme 1 - 2 rozdrvené čerstvé listy stévie a necháme ich vylúhovať cca 15 minút. Má veľké uplatnenie v potravinárskom priemysle ako sladidlo, pri výrobe žuvačiek, zubných pást a kloktadiel.
    Od semienka po kosačku. Pěstík.cz

Košík  

Žiadne produkty

0,00 Kč Poštovné
0,00 Kč Spolu

Košík Pokladňa